|

Rómeó és Júlia igaz történetének a nyomában

– IT: Seguendo la vera storia di Romeo e Giulietta
– EN: Following the true story of Romeo and Juliet

– A Rómeó és Júlia forrásvidéke: Montorso és Montecchio Maggiore

Luigi da Porto (1485-1529) Vicenzában, nemesi családban született. Huszonöt évesen, katonaként súlyosan megsérült az arca és a nyaka egy a friuli határon történt összecsapás során, ahol a Serenissima (Velencei Köztársaság) hadseregében szolgált. Betegen és társadalmi különbségek miatt visszautasított szerelmében megalázottan vonult vissza Vicenza környékére, Montorso vidéki magányába, ahol élete utolsó éveit a leveleknek szentelte. Bár írt szonetteket, madrigálokat és hatvan történelmi levélből álló sorozatot is, neve szinte kizárólag Rómeó és Júlia történetéhez kötődik.

Novelláját a velencei Pietro Bembo, a kor neves irodalomteoretikusa (da Porto levelezőtársa) is elismerte. Az 1524-ben írt regénynek két változata van: az első, amely valószínűleg 1531-ben jelent meg nyomtatásban, hosszú címmel és a szerző megjelölése nélkül – két nemes szerető újonnan felfedezett Historiája, szánalmas halálával, amely már Verona városában, Signor Bartholomeo della Scala idejében történt; a második, egyszerűen La Giulietta címmel 1539-ben jelent meg, és valószínűleg maga Bembo által javasolt javításokat tartalmaz.

Da Porto művét Matteo Bandello (1484-1561) 1554-es feldolgozásában ismerte meg Shakespeare. Bandello domonkos szerzetes és regényíró volt. Valószínűleg egy vicenzai művészkörben találkozott da Portóval. Az ő La Giulietta művének átdolgozása kulturált, kifinomult és leíró stílussal oldja eredeti ritmusát. Az a szolidaritás, amelyet a vicenzai férfi a két szerelmes irányában mutat, őket szerelmi balesetek áldozataként bemutatva, egyúttal burkoltan elítéli azokat a szenvedélyeket, amelyek megpróbálják felforgatni a kialakult és szilárd társadalmi rendet. A Novelle második kötetének kilencedik novellája: A két nagyon boldogtalan szerető szerencsétlen halála alcímet viseli, akik méregtől és fájdalomtól haltak meg, különféle balesetek következtében. (cikk szerzője és a fotók: MG)

Lásd még: Luigi da Porto: Romeo e Giulietta
Wikienciklopédia: Luigi da Porto

Similar Posts