Cala del Sasso – logisztika a Velencei Köztársaságban

Tanultuk, tanultuk a történelmet, ám nem tértünk ki olyan “mellékes”, de élményszerű kérdésekre, mint például hogyan szállították a terméskövet az ócsai templom építéséhez https://www.facebook.com/mikulasg/posts/10161396491825762, vagy hogyan jutott keresztül a mocsaras Alföldön a török hadsereg, amikor annó Magyarországot támadta? Arról volt talán egy mondat földrajz órán, hogy a Dinári-hegység a velencei hajóépítés hatására “nyerte el” mai kopaszságát. De volt velencei Arzenálnak (ld.: https://www.facebook.com/mikulasg/posts/10161450073110762) egy közelebbi logisztikai útvonala; a Cala del Sasso – ami ma turistalátványosság.

A Cala del Sasso (az Asiago fennsík Sasso falujából induló Cala – “süllyedés”) úton fatörzseket szállítottak kézi erővel a Brenta-csatornáig. (Brenta – Alto-Adige tartományból induló folyó, amely Velencétől nem messze ömlik a tengerbe.) A Cala a 14. században épült. A velenceiek széles körben használták ki a 15. és a 18. század között, hogy fával lássák el az Arzenált hajók építéséhez.

A favágók, miután a fatörzseket a lépcsős ösvényen húzódó csatornán lecsúsztatva a völgybe hordták le, Valstagna városában élelmiszereket, sót, lisztet, egyéb dolgokat vásárolhattak s cipeltek vállukon visszáruként.

Az oldalsó csatornával ellátott lépcsős építményt a nehéz fatörzsek szállítására alakították ki, lépcsőfokokkal megelőzve a télen, hó és jég miatti nem ritka lecsúszás veszélyét, különösen az útvonal felső részén. Az oldalsó csatorna nemcsak a hatalmas fatörzsek óvatos csúsztatását tette lehetővé, hanem a keskeny ívekben vagy hajtűkanyarokban való fordulást is.

A 19. század végére, amikor a közeli Rocchette-Asiago vasút (1909) megépült, elvesztette jelentőségét, mint a síkság és a fennsík fő összekötője. Eredetileg 4422 lépcsőfok volt, de 1498-ban a Ronchi-patak medrének leeresztése miatt további 22-vel bővült, 4444-re. E lépcsőfokok egy részét a víz az idők során lekoptatta, de az ösvény szerkezete máig jól látható, és egyes szakaszokon jól karbantartott. Fontos történelmi-turisztikai útvonal. (MG cikke)

További információk az Asiago.it ismertetőjében (olaszul)

Similar Posts