ADRIA Interkulturális Egyesület
Associazione Interculturale ‘ADRIATICA
ADRIA Intercultural Association

Kossuth út 16.
Bér, Nógrád megye 3045
Magyarország

+36 30 9485966 (HU) or +39 3518579899 (IT)
E-mail: contact@adriaticaintercultura.org

Történetünk

Az ADRIA Interkulturális Egyesület létrehozásának ötlete 2021 kora nyarán született. Magyarországról és Veneto régióból 17 alapító tag jelentkezett a közös felfedezés, összegyűjtés, megőrzés, fenntartás és népszerűsítés érdekében tett felhívásra. Az Adriai-tenger környéki emberek és népek kulturális öröksége. Történelmileg az egyesület alapszabályának aláírására szolgáló első összejövetelre az olaszországi Coiban (Veneto) került sor 2021. július 11-én és Budapesten – Hollókőn, 2021. július 19-én.

Az egyesület célja az Adriai-tenger népének történelmének, nemzetiségeinek, múltjának, gazdaságának, kultúrájának, nyelvi emlékeinek feltárása és megismerése több ezer éves múlttal és történelemmel; gondozása; tudástárak létrehozása (online és hagyományos könyvek, kéziratok, egyéb dokumentumok archívuma); a korszerű társadalmi és kulturális kapcsolatok, együttműködések, közösségi tevékenységek, előadások erősítése, ezek szervezése, szervezésében való részvétel a folyamatos civil és szakmai párbeszédekben; a közös örökség átadása a jövő nemzedékének és a jelenlegi társadalomba való beilleszkedésének támogatása.

Az Egyesület céljainak elérése érdekében az interkulturális hálózatépítésre koncentrál, egyrészt a hagyományokra építve, másrészt az új civil és szakmai érdekek felismerésével, megfogalmazásával és terjesztésével Délnyugat-Európában. Ennek érdekében az Egyesület tagjai megcélozzák megszerzett és mozgósítható kapcsolataikat,

– fórumokat szerveznek a közös múlt és a megvalósítható közös jövő közötti kapcsolatok megőrzésére,
– hétvégi nyelviskola szervezése a veszélyeztetett régióban és kulturális örökségről szóló szemináriumok,
– kiállítások szervezése, kiállítások cseréje,
– különféle kultúrtörténeti kiadványok (közlönyök, albumok, kétnyelvű szöveggyűjtemények, digitális folyóiratok),
– közös kutatásokat végez szakmai és civil körök bevonásával,

kihasználva a modern digitális világ széles eszköztárát, és rendszeres platformot biztosítanak elsősorban az ifjúsági kultúrának annak cseréjéhez, gondozásához, céltámogatások, források bevonásával.