|

CAO DE’ANO – A velencei új esztendő

IT: CAO DE’ANO – Il Capodanno Veneziano
– EN: CAO DE’ANO – The Venetian New Year

2024. február 24-én egy különlegesen szép, történelmi és természeti teleholdas éjjeli sétára kaptunk meghívást a Venetkens-Veneti Antichi Egyesülettől, hogy velük együtt ünnepeljük meg a velencei új esztendőt.

Mint minden ősi nép, így a magyar elődeink is a kalendáriumaikat általában a megalakulásukhoz és/vagy a természet forgásának rendjéhez alakították. Így volt ez a venetkensekkel is. Az új esztendő eredetileg március 25-én kezdődött, bár gyakorlati megfontolásból ebből március 1. lett. Az ősi venetkensek azonban február utolsó teleholdjától számították az új esztendő eljövetelét. Erre mi sem jobb példa, mint ránézni a mostani naptárunkra. Szeptember (sette – a 7. hónap), október (otto – a 8. hónap), november (nove – a 9. hónap), december (dieci – a 10. hónap).

A mai egyetemes naptár kialakulása Julius Cesar és Gergely pápához köthető. Érdekesség, hogy Velencében megmaradt a XIX. század elejéig, az hogy a velencei új év márciusban kezdődött, csak azután, az 1800-as években tértek át az egyetemes naptárra. Ennek ellenére itt, ezen a tájon természetesnek tűnik, hogy szinte mindenhol fellelhető a falakon a velencei kalendárium, benne: Március 1. CAO DE’ANO.

A venetkensi éjszakán, elbúcsúsztatva az Óesztendőt, mielőtt még köszöntöttük volna az Újat, az ősi hagyomány szerint átmentünk a megtisztuláson. Nem ugrottunk tüzet ugyan, de átsétáltunk a fáklyás lángok között, majd babérlevelet dobtunk a tűzbe, hogy tőlik meghallhassuk sistergő üzenetüket.

Lásd még: https://www.veneziaeventi.com/notizie/scoprire-venezia/cao-de-ano/

Similar Posts